Körlere Özgü Bir Spor:Golbol

 

Goalball müsabakasında üç savunma oyuncusu

Son yıllarda görmeyenler için oluşturulmuş özel bir top oyunu oynanmaya başlandı. Adı goalball (golbol). Görme engelliler için geliştirilmiş özel bir spor dalı. 18 metre boyunda, 9 metre eninde bir sahada oynanıyor. Takımlar üçer kişilik.

Taraflar içinde zil bulunan bir topu, yerden yuvarlayarak rakip kaleye sokmaya çalışıyor. Topun yükseklik kazanması kural dışı, ama oyuncular ayağa kalkabiliyor. Savunma yaparken genellikle çömelerek yerden gelen top karşılanmaya çalışılıyor. Kalelerin genişliği 9, yüksekliği ise 1.30 metre. Oyun sırasında seyircilerin ses çıkarmaması gerekiyor. Çünkü o zaman sporcular zilli topun sesini duyamaz. Ancak sadece gol olunca tezahürat serbest. Seyirciler susunca oyun yeniden başlıyor. Maç sırasında tüm sporcular gözlerini siyah bir maske ile kapatmak zorunda. Böylelikle kısmî görüşü olan sporcuların dengeyi bozması engellenmiş oluyor. Saha içi çizgiler oyuncuların el ya da ayaklarıyla fark edebilecekleri şekilde kabartılmış.

 

Goalboll müsabakasından bir enstantane

Goalball kuralları,Uluslararası Görme Engelliler Sporları Birliği(IBSA) tarafından belirlenen kurallardır. Bu sporun tarihçesi oldukça yeni. 1946 yılında Avusturyalı Hans Lorenzen ve Alman Sepp Reindle tarafından, savaşta gözlerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonu amacıyla icat edilmiş.

Ülkemizde de, bayan ve erkek takımları var ve turnuvalar düzenleniyor.Goalball Millî Takımımız,Avrupa ve Dünya şampiyonalarında ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar.

 

Goalball Millî Takım Oyuncusu Tekin Okan Düzgün Olimpiyat meşalesini taşırken

3 Nisan 2008 de İstanbul'da yapılan, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek olan "29uncu Yaz Olimpiyat Oyunları"nın meşale koşusunda,meşaleyi GOALBALL Millî Takım Oyuncumuz Tekin Okan Düzgün'de taşımıştır.

"Karanlığın Rengi Beyaz" adlı kitaptan
Yazarlar: Kerim Altınok Selim Altınok