Kör Lider Kenneth Jernigan
Kenneth Jernigan 13 Kasım 1926 yılında ABD'nin Detroit-Michigan eyaletinde doğuştan görme engelli olarak dünyaya geldi. Ailesi çiftçilikle uğraşıyordu. İlk ve ortaokulu Tennessee Körler Okulunda okudu. Yüksek okul mezunu olduktan sonra bir müddet mobilya dükkânı işletti. Kenneth Jernigan Kolejde sosyal bilimler eğitimi aldı. Tennessee Teknik Üniversite'sinin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 1949 yılında Amerikan Körler Teşkilatının her yıl vermekte olduğu en başarılı kolej öğrencisi olarak kaptan Charles W. Brown ödülünü aldı. Tennessee Körler Okulu'nda 4 yıl İngiliz Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı.
Kenneth Jernigan 1952 yılında Amerikan Körler Federasyonu Başkanlar Kurulu'na seçildi. 1953 te Kaliforniya'da Yetişkin Körler Oryantasyon Merkezine yönetici olarak atandı. 1956 da Amerikan Körler Federasyonu'nun Kaliforniya şube başkanlığına seçildi.
1958 de Kaliforniya'dan ayrılıp Iova şehrine taşındı ve Iova Körler Rehabilitasyon Merkezi yöneticiliğine atandı. 1958-1978 yılları arasında Iova eyaleti Körler Komisyonu Başkanlığı yaptı. Bu görevi sırasında rehabilitasyon, oryantasyon, evde eğitim, evde istihdam, kütüphanecilik hizmetleri gibi körler alanında devrim niteliğinde projeler ve hizmetler gerçekleştirdi. Körler okulundaki öğrenciliği sırasında okumayı çok sevdi ve kitapların yetersizliğinden etkilendi. Iova'ya geldikten iki hafta sonra şehrin valisine bir mektup yazarak körlerin ihtiyaçlarını bildirdi. Iova'da ülkenin en büyük körler kütüphanesini kurdu. Hedefi daha çok körün, daha çok konuda, daha çok kitap okumasıydı. Bu nedenle sürekli kitap okudu, kitap topladı, kitap yazdı, kitap yayınladı, kitap dağıttı. Iova'da körlere hizmet alanında gösterdiği üstün başarılardan dolayı 1968 yılında Cumhurbaşkanı Lyndon B. Johnson tarafından davet edilerek ödüllendirildi. Bu törende başarıları konusunda dile getirilen şu sözler onun Iova'da ne kadar önemli hizmetler gerçekleştirdiğini anlatan çarpıcı ifadelerdir. "Eğer kör olmak kaçınılmazsa Iova'da kör olmak başka bir yerde kör olmaktan çok daha büyük bir şanstır."
Amerikan Körler Federasyonu kurucusu ve başkanı Doktor Jacobus Tenbroek'in ölümü üzerine 1968 de Amerika Körler Federasyonu başkanlığına seçildi. Bu sırada Hem demokrat Partiden hem de Cumhuriyetçi Partiden kendisine partide çalışmak üzere önemli görevler teklif edildi. Ancak Kenneth Jernigan Federasyondaki mücadele arkadaşlarına da danışarak bu teklifleri kabul etmedi. Kabul etseydi parlamentoya girme şansı çok yüksekti. Bilgisini, enerjisini ve kabiliyetlerini körler federasyonunun amaçlarını gerçekleştirmek için kullanma yolunu seçti. 1986 yılına kadar yapılan genel kurullarda her defasında seçilerek 18 yıl Federasyon başkanlığı yaptı. Daha sonra kendi isteğiyle başkanlıktan ayrıldı. Yerine seçilen Marc Maurer halen Amerikan Körler Federasyonu Başkanlığını yürütmektedir. Kenneth Jernigan'ın döneminde federasyon ülkenin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri haline geldi.
Çok iyi bir konuşmacıydı ve çok iyi bir yazardı. Körlerin problemleriyle ilgili çok önemli fikirler ve felsefeler içeren yüzden fazla yazısı vardır. Konuşmaları ve yazıları www.nfb.org Web adresinde bulunabildiği gibi Braille Monitor adlı federasyonun aylık yayın organında da yayınlanmıştır. Ayrıca yazmış olduğu çok sayıda kitabı vardır. Bunlar arasında en dikkati çeken kitabı, körler federasyonu üyelerinin bizzat yaşadıkları hikayelerin derlenmesi suretiyle hatıralardan meydana gelen kitaptır. Örgütlü kör hareketinin demokratik bir baskı grubu olarak mücadelesine inanan ve körlerin diğer insanlarla eşit haklara sahip olması yolunda oldukça ses getirici toplu eylemleri organize eden cesur ve bilge bir lider olan Kenneth Jernigan sabırlı ve kararlı bir kişiliğe sahipti.Jernigan'ın eşi Mary Ellen görüyordu ve ülke çapında sevilen aktif bir federasyon üyesiydi. Körlerin acil durumlarda uçakların çıkış kapısını bulamayacakları, kendi güvenliklerini sağlayamayacakları gerekçesiyle refakatçisi olmadan uçak yolculuğu yapamayacakları türünden, onların sahip oldukları güç ve performansı görmezden gelen kararlara ve uygulamalara büyük tepki gösteren Kenneth Jernigan 1989 yılında senato alt komitesinin huzurunda bir körün kendi başına çıkış kapısını bulabileceğini, uçaktan ayrılabileceğini gösteren bir video çekimi sunmuş ve komitenin bu konuda ikna olmasını sağlamıştır.Körlerin asıl sorunu kör olmak değil, toplumun yanlış önyargıları, sağlanan fırsat ve imkanların yetersizliğidir. Yeterince imkan sağlandığı takdirde körler de diğer insanlar kadar başarılı olabilirler ve körlük onlar için yalnızca fiziki problem düzeyine inebilir sözü Kenneth Jernigan'a aittir. Kenneth Jernigan'ın körlük üzerine düşüncelerini şöyle özetleyebiliriz:
Kendi geleceğimiz kendi ellerimizdedir. Kendi kendimizin patronu olmalıyız ve kendi tercihlerimizi hür bir şekilde kullanabilmeliyiz.
Bizim kim olduğumuzu ve ne olduğumuzu doğru kavrayabilen görenlerle eşitlik temelinde birlikte çalışmalıyız. Biz toplumun ayrılmaz bir parçası olduğumuzun ne kadar farkındaysak, görenler de bu gerçeği kabul etme bilincinde olmalıdırlar.
Biz merhamet ve acıma değil fırsat ve imkan istiyoruz. Gerçek eşitlik hedefine kolektif eylemlerle, örgütlü mücadele ve ortak çabalarla ulaşabiliriz. Gücümüzü nefretten değil sevgiden almalıyız. Bizi sevmeyenleri de sevmeyi başarabilmeliyiz.
Kim olduğumuzun ve ne yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Kararlılığımız bunun delili, Kazanımlarımız bunun sonuçlarıdır.
Kenneth Jernigan 1978 yılında Baltimore şehrinde büyük bir Körler Federasyonu ulusal merkez binası yapımını gerçekleştirdi. Bu merkez sadece amerikan körleri için değil dünya körleri için de en önemli mücadele merkezi haline geldi. Kenneth Jernigan sadece kendi ülkesindeki körlerin değil bütün dünyadaki körlerin hayatını etkileyen bir insandı. Kenneth Jernigan 1994 yılında körlerin telefon yoluyla ulusal gazetelere erişmelerini ve telefon tuşlarına basarak istediği gazetenin istediği yazısını dinlemelerini sağlayan News Line adlı bilgisayar tabanlı sistemin de kurucusudur. Ayrıca 1990 yılında Baltimore şehrinde içinde körlerle ilgili bütün teknolojik yenilikleri gösteren buluşların, programların, cihazların yer aldığı, araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapıldığı Uluslararası Körler Teknoloji Merkezini kurdu. Çok sayıda kuruluş için danışmanlık, direktörlük gibi görevlerde bulundu. Braille yazısının daha çok sayıda kör tarafından kullanılmasını ve ülke çapında yaygınlaşmasını sağlayan yasal düzenlemelerin çıkarılması için mücadele verdi ve başarı sağladı.2004 yılında yapımı tamamlanan ve 20 bin dolara mal olan 5 kattan oluşan Körler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nün 1998 de başlayan kampanya döneminde de Kenneth Jernigan'ın çok büyük katkıları oldu.Dünya Körler Birliği örgütünde aktif olarak çalıştı. Örgütün Kuzey Amerika ve Karayip bölge başkanlığını yaptı.
Kenneth Jernigan 1992 yılında 23-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul'u ziyaret etti. Burada körlük üzerine bir konferans verdi. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la görüştü. Kendi yazısında İstanbul'da geçirdiği günlere ait anılarını büyük bir mutlulukla uzun uzun anlatmaktadır. 1996 yılında Kanada'nın Toronto şehrinde yapılan Dünya Körler Birliği Genel Kurulu sırasında da Türkiye delegasyonuna yakın bir ilgi göstermiştir.
Kenneth Jernigan ömrünün sonuna kadar körlerin hakları için hizmetlerini ve mücadelesini bıkmadan yorulmadan sürdürdü. Çeşitli kuruluşlardan sayısız ödüller aldı.12 Ekim 1998 de öldü. Onun ölümü sadece kendi ülkesinde yaşayan körler için değil bütün dünyadaki körler için de büyük bir kayıptı. Kısacası dünya körlüğü 1998 yılında en önemli liderini, öğretmenini, düşünce ve eylem adamını kaybetti.
Son yorumlar
11 yıl 19 hafta önce
11 yıl 19 hafta önce
11 yıl 20 hafta önce
11 yıl 21 hafta önce
11 yıl 21 hafta önce
11 yıl 25 hafta önce
11 yıl 25 hafta önce
11 yıl 26 hafta önce
11 yıl 35 hafta önce