Winboard'la Bilgisayara Karşı Satranç Oynama

     Winboard Programına karşı satranç oynama

 

  1. Programın amacı:

Winboard programı hem bilgisayara karşı satranç oynama hem de internette online olarak insanlara karşı satranç maçı yapma imkanını verir.

Online satrancı konuyla ilgili ayrı bir yazıya bırakara bu metinde bilgisayara karşı oynamayı inceleyeceğiz.

 

 2. Oynamaya nasıl başlarız?

Başlat tüm programlar winboard altında winboard startup dialog basılarak program açıldığında

bilgisayara karşı veya bilgisayar maçı

internette oyun

oyun inceleme ve düzenleme

olarak 3 seçenek okla gezilebiliyor. entere basılarak giriliyor.

bilgisayara karşı veya bilgisayar maçı satırında tablarla satranç motoru belirleme kutusuna gelerek istenilen satranç motoru entere basılarak seçilebilir.

bilgisayara karşı veya bilgisayar maçı seçeneğine girildiğinde oklarla gezinebilinen satranç tahtası çıkar. Oklarla gezinirken jaws veya NVDA karelerin konumlarını seslendirir ve eğer karede taş varsa onu da seslendirir.

Winboard açıldığında bilgisayar siyah olmak üzere maç hazırdır.

Hamle yapmanın iki yolu var. Oynamak istediğiniz taşın üstüne oklarla gelip aralık tuşuyla seçersiniz ve taşı götürmek istediğiniz kareye yine oklarla gidip aralık tuşuna basabilirsiniz.

İkinci yolda ise notasyon biliyorsanız doğrudan yazabilirsiniz, ilk harfi yazmaya başlar başlamaz hamle gir diyaloğu bastığınız harf yazılı olarak çıkar ve notasyonu tamamlayıp entere basınca hamle oynanır.

Her iki yolda da oynadığınız hamle seslendirilir.

Oynanan hamleyi alt+m ile tekrar dinleyebilirsiniz.

Bilgisayar size karşı hamlesini yaptığında bu da seslendirilir ve yukarıdaki kısa yol tuşuyla istenirse tekrar söylettirilebilir.

 

 3. Programın Menüleri:

Dosya menüsü:

yeni oyun ki kısa yolu ctrl+n ile bilgisayara karşı yeni oyun başlatılır.

Oyun yükle ctrl+o ile bilgisayarınızdaki oynanmış oyunları inceleme amacıyla yükleyebilirsiniz ve alt+sağ okla hamleleri ilerletebilir alt+sol okla geriye doğru oynatabilirsiniz. Bu arada istenilen bir hamle sayısına mesela 15. Hamleye gitmek için rakamla 15 yazıp entere basmanız yeterlidir. 1 yazdığınızda yine hamle gir diyaloğu 1 yazılmış olarak çıkacaktır 5 yazıp entere basınca beyazın 15. Hamlesine gidilecek ve seslendirilecektir. Eğer yüklediğiniz dosyada birden fazla oyun varsa liste halinde gelecektir. Oklarla, baş ve son tuşlarıyla listede dolaşılabilir ve istenen oyun entere basarak yüklenir. Oyun listesinde tablarla dolaşınca listeyi filtre edebileceğiniz bir yazım alanı vardır. Filtre alanına yıl veya oyuncu adı girebilirsiniz. Ancak büyük küçük harflere dikkat edilmelidir. Filtre düğmesine basıldığında liste kısalarak gelecektir.

Alt+sayfa aşağıyla bir sonraki oyun alt+sayfa yukarıyla bir önceki oyun yüklenebilir.

Oyun kaydet ctrl+s ile oynanan oyunu kaydedebilirsiniz.

Konumu kaydet ctrl+üstKarakter+s ile konumu FEN dosyası olarak kaybedebilirsiniz.

 

Düzen:

Oyunu kopyala ctrl+c ile oyunu panoya kopyalayabilirsiniz.

Oyunu yapıştır ctrl+v ile oyunu panodan yapıştırabilirsiniz.

Bu arada isterseniz oyunu bir not defterine yapıştırıp notasyon şeklinde incelemek mümkündür.

Ctrl+üstKarakter+c ile konumu FEN biçiminde panoya kopyalayabilirsiniz.

FEN biçimi tahtadaki taşların özel bir biçimde yazılışıdır. A8 karesinden h1 karesine doğru siyah taşlar küçük beyazlar büyük harfle olmak üzere taşların İngilizce notasyonundaki harfleri yazılır. Birinci yatay hariç Her yatay bittiğinde / bölü işareti konur. Boş kareler ise sayı olarak belirtilir. Örneğin yan yana 3 kare boşsa 3 sayısı yazılır. H1 karesi de yazıldıktan sonra bir aralık bıraklılr ve kimin sırası olduğunu belirtmek için beyaz için w siyah için b yazılmıştır. Hemen yanında rok hakları belirtilir. Bunun için de k ve q harfleri kullanılır. K kısa q uzun rok hakkının olduğunu belirtir ve yine siyahlarınki küçük beyazlarınki büyük harfle belirtilir.

rn2k2r/pb3ppp/1p2p3/2B1P3/4p3/6N1/PPP2PPP/3RKB1R b Kkq - 0 11

bu konumda  a8 siyah kale, b8 siyah at, c8 ve d8 boş e8 siyah şah f8 ve g8 boş h8 siyah kale

Kkq – beyazın kısa rok hakkının, siyahın ise hem kısa hem uzun rok hakkının olduğunu gösterir. Eğer iki tarafın da rok hakkı yoksa - - yazılır.

Sondaki sayı hamle sayısıdır. Eğer kendiniz bir konum gireceksiniz hamle sayısını girmenize gerek yoktur.

Ctrl+üstKarakter+v ile konumu tahtaya yapıştırıp incelemek ve buradan oyuna devam etmek mümkündür.

Oyun gir Ctrl+e ile bütün hamleleri siz oynayabilirsiniz.

Konum gir ctrl+üstKarakter+e ile konumu girebilirsiniz. FEN biçiminde yazmak için yine notasyona başlayınca hamle gir diyaloğu çıkar. Bir başka konum girme şekli de taşları aralık tuşu ile seçip istediğiniz yere okla gidip aralık tuşuyla bırakmaktır. Son yöntem ise ctrl+r ile menüyü açmaktır. Burada hemen yukarı okla tahtayı temizleye gelip entere basarak tahtayı temizleyebilirsiniz. Ardından tekrar ctrl+r basıp menüyü açar ve oklarla veya taşların baş harfleriyle taşların üstüne gelip entere bastığınızda bulunduğunuz kareye o taşı koyabilirsiniz.

Yorum gir ile o hamleyle ilgili yorumu girebileceğiniz bir pencere açılır. Yorumu yazdıktan sonra tablarla giderek tamama basmalısınız.

Dönüş ve dipnot varyasyonla ilgilidir. Oyun incelerken veya girerken varyasyon girmek için asıl hamlenin öncesine gelinip üst karakter tüşuna basılı tutarken okla ve aralık tuşuyla hamleyi yapmalısınız. İlk hamleyi yaptıktan sonra diğer hamleleri normal şekilde girebilirsiniz. Varyasyon bittiğinde kaydetmek istiyorsanız dipnota, kaydetmeyeceksiniz dönüşe basarak asıl oyuna dönebilirsiniz.

Oyunu kese basıldığında oynanmış veya yüklenmiş oyunun sonunu keser.

Alt+baş ile oyunun başına, alt+son ile oyunun sonuna gidebilirsiniz.

 

Görünüm:

Saatleri değiştir ile saatlerin yeri değişir ve önce siyahı söyler.

Motor verileri alt+üstKarakter+o ile en altta yazılı olan bilgisayarın düşündüğü hamleler tabla gidilen yeni bir pencerede gösterilir.

Hamle geçmişi alt+üstKarakter+h ile hamle geçmişi penceresi açılır ve tabla tahtaya dönebilirsiniz. Eğer oyun yüklemeişseniz oyunun bütün hamleleri gözükür.

Oyun listesi alt+üstKarakter+g ile yüklenilen dosyadaki oyunların listesine ulaşabilirsiniz.

Yazı tiplerine girerek çıkan pencerede seç düğmelerine basıp çıkan seçim kutularından arial ve Türkçeyi seçerseniz yorum, etiket gir pencerelerinde Türkçe karakterleri kullanabilirsiniz.

 

Biçim:

Bilgisayar beyaz ctrl+w ile bilgisayar beyaz oynamaya başlar.

Bilgisayar siyah ctrl+b ile bilgisayar siyah oynamaya başlar.

Bilgisayar bilgisayara karşı ctrl+t ile ikinci satranç motoru yüklenir ve karşılıklı oynarlar, oynanan hamleler seslendirilir.

Analiz ctrl+a ile yeni bir pencere açılır ve bilgisayarın konum analizi incelenebilir. Tabla tahtaya dönüp analizi bitirmek için ctrl+e basmalısınız. Motorun birden fazla hamle hakkındaki analizini görmek için birinci motor ayarlarında multiPV yazım alanına 1 yerine istenilen rakam yazılır. Örneğin 3 yazarsanız o konumda 3 farklı hamle için düşündüğü analizi gösterir. Ama  bu motorun vakit kaybına neden olacağından en iyi hamleye dair analizini zorlaştıracaktır.

Dosya analizi ctrl+f ile bütün bir oyunun analizini yaptırabilirsiniz. Bunun için önce seçeneklerden oyun yüklemeye veya alt+üstKarakter+l basmalısınız. Burada hamleleri bilgisayar oynasını işaretleyip tabla gidilen yazım alanında bilgisayarın her hamle için düşüneceği zamanı saniye olarak girip tamama basmalısınız. Ctrl+f veya menüden dosya analizine basınca dosya aç diyaloğu çıkacaktır. Dosyayı gösterdiğinizde analiz başlayacaktır. Analizi bitirmek isterseniz ctrl+e veya menüden oyun gire basmalısınız. Analiz bittiğinde oyunu kaydedip  analizi yorum olarak görebilirsiniz.

Alıştırma ile bir oyundaki hamleleri tahmin etmeye çalışılır. Bunun için önce bir oyun yüklenir. Alıştırmaya basılınca ilk hamleyi oynarsınız. Eğer hamle doğruysa bilgisayar rakibin hamlesini yapar. Eğer girdiğiniz hamle yanlışsa hata mesajı alırsınız. Tamama basıp tekrar deneyebilirsiniz. Siyahın hamlelerini oynamak istiyorsanız oyunu yükledikten sonra beyazla ilk hamleyi yapıp alıştırmaya basmalısınız.

ICS müşterisi, sunucuya bağlıyken oyun veya konum girmişseniz tekrar sunucuya dönmek için kullanılır.

Durakla veya pause tuşu ile oyunu ve süreyi duraklatabilirsiniz.

 

Motor:

İlk yüklenecek ve ikinci yüklenecek ile ekli motorlardan istediklerinizi birinci ve ikinci motor olarak düzenleyebilirsiniz.

Tavsiye ile bilgisayarın size bir hamle önermesini sağlayabilirsiniz.

Hamle yapılsın ctrl+m ile bilgisayarla oynarken bilgisayarın hamlesini hemen yapmasını sağlayabilirsiniz.

Hamleleri sil ctrl+x: hatalı bir hale yaptıysanız bilgisayar hamlesini yaptıktan sonra iki hamle geri alıp bu menüye basarak hamleyi iptal edebilirsiniz.

 

Seçenekler:

Genel:

Daima vezir işaretlenince veya ctrl+üstKarakter+q ile terfi sırasında diyalog penceresi çıkmadan vezir çıkılıyor. İşaretlenmezse piyon son yataya ulaştığında seçim için terfi menüsü geliyor.

Otomatik bayrak işareti kaldırılırsa veya ctrl+ÜstKarakter+f ile zaman bitip bayrak düşerse de bilgisayarla oyuna devam edilebiliyor.

Düğmeleri gösterin işareti kaldırılırsa jaws imlecine geçildiğinde fark edilen düğmeler gösterilmiyor.

Koordinatları gösterin işareti kaldırılırsa jaws imleciyle farkedilen koordinatlar gösterilmiyor. Koordinatlar gösterilmezse durum çubuğunda son hamle ve bilgisayarın analizi görülebilir.

Fikirleri gizlenin işareti kaldırılırsa veya ctrl+üstKarakter+h ile bilgisayarın düşündüğü hamleler en alt satırda ya jaws imleciyle ya da durum çubuğu olarak izlenebilir.

Zaman denetimyle saati ve ayarlarını değiştirebilirsiniz. Geleneksel satte belirtilen hamle sayısı için belirtilen dakika verilir, hamle sayısı tükenince aynı zaman tekrar eklenir. Eklemeli saatte belirtilen dakikaya oynanan her hamle ile belirtilen saniyeler eklenir. 3. Saatte her hamlenin belirtilen saniyeler içinde yapılması gereklidir. Zaman oran faktörüyle tarafların zamanları oransal olarak belirlenebilir, Motor1 beyaz, 2 siyah içindir.

Oyun yükleme seçeneğinde hamleleri bilgisayar oynasın işaretlenirse her hamle için saniye girilebilir ve böylece oyun yüklendiğinde bilgisayar oyunun hamlelerini belirlenen süre aralıklarıyla otomatik olarak yapar.

Oyun kaydetme seçeneğinde otomatik kaydetmeyi seçebilir, hatta aynı dosyaya kaydetmek için dosya adı da girebilirsiniz.

Oyun listesi seçeneklerinden varolan etiketleri değiştirebilirsiniz. Etiketi seçip yukarı ve aşağı düğmeleriyle istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Sesler ile winboarddaki sesleri değiştirebilirsiniz.

Ayarları şimdi kaydet ve çıkışta kaydet: winboardda yapılan bütün ayarlar geçicidir ve program yeniden başlatılınca eski ayarlarına döner. Ayarları kalıcı olarak değiştirmek için bu iki seçenekten birine basmalısınız.

 

Jaws:

Bu menüde çok sayıda bilgi edinmemizi sağlayan kısa yollar var. Ayrıca

Alt+ctrl+ ile taşların İngilizce baş harflerine basılınca siyahın, iki kere hızlı basınca beyazın taşlarının yerlerini söyletebilirsiniz.

Alt+ctrl+k şah

Alt+ctrl+q vezir

Alt+ctrl+r kale

Alt+ctrl+b fil

Alt+ctrl+n at

Alt+ctrl+p piyon

 

Yardım:

Winboardın dilini değiştirmek için bulunan dillerden istediğinize basabilirsiniz.

 

 

  4.Winboard.ini dosyası:

Winboardın ayarları winboard.ini dosyasında kayıtlıdır. Seçeneklerde yapılan ayarlar kalıcı hale getirildiği zaman winboard.ini dosyasında değişiklik yapmış olursunuz. Winboard.ini dosyasını not defteriyle açıp istenilen değişiklikleri buradan yapmak da mümkün. Örneğin seçeneklerde genel ayarlarda motorun ne düşündüğü gizlensin işaretlidir. Bunun işaretini kaldırmak yerine ini dosyasındaki

/hideThinkingFromHuman=true

İbaresindeki true yerine false yazılırsa motorun hangi hamleleri düşündüğü görünür hale gelecektir.

/autoDisplayComment=false

False yerine true yazılırsa winboardla açılan dosya yani oyunlardaki yorumlar otomatik olarak gelecektir.

Oyun içinde bir hamle için yorum veya varyasyon varsa Jaws bunları otomatik olarak seslendirir. Ayrıca jaws imleciyle bu yorumları incelemek mümkündür. Ayrıca yorum geldiğinde menülerden yorum gire basılırsa yorum penceresi içinde normal imleçle yorum ve varyasyon takip edilebilir. Yorumlar {} varyasyonlar () parantezleri içinde yer alır. İstenirse buraya ekleme yapılıp tamama basıldıktan sonra dosya kaydedilebilir.

 

  5. Winboard programına yeni satranç motoru (engine) ekleme:

Engine satranç motoru anlamına gelir.

Winboard tek başına sadece bir satranç ara yüzüdür. Satranç oynayamaz, analiz yapamaz.

Bu programın altına konulacak satranç motorlarıyla birleşerek, o motorun gücüne göre satranç oynar ya da analiz yapar.

Winboard'ın kurulumuyla beraber bazı satranç enginleri gelir. Bunlar genellikle ücretsiz yarı amatör yazılımlar olmalarına karşın yine de çok güçlüdürler.

Chessbase firmasının çıkarttığı Ribka, Hiarcs, Fritz gibi profesyonel satranç programlarının satranç motorları da Winboard ara yüz programına entegre edilebilirler ve bunların oyun ya da analiz güçleri çok daha fazladır.

Winboard'a satranç motoru eklemek için şu işlemleri yapmamız gerekir:

Winboard programı kurulurken yeri değiştirilmezse;

c:\Winboard\

dizinine yerleşir.

İşte Winboard'a ekleyeceğimiz satranç motoru için bu dizinin altına o motorun adıyla bir klasör açılır ve genellikle exe uzantılı olan motor dosyası bu dizinin içine kopyalanır.

İkinci işlem ise programın bu motoru görebilmesi ve başlattaki Winboard Startup iletişim kutusunda oynanacak motorlar arasında isminin çıkması için Winboard.ini dosyasına bazı satırlar eklenmesidir.

Winboard'ın kurulduğu dizin altında winboard.ini isimli bir yapılandırma dosyası vardır.

İşte bu dosyaya bazı teknik satırlar eklenir.

Bunlar eklenirken diğer satırları bozmamaya dikkat etmek gerekir. Aksi halde program çalışmayabilir.

Winboard.ini dosyasına motor satırları nasıl eklenir?

Dosya Not defteriyle açılarak firstChess aratılıp eklemelerin yapılacağı alana gelinebilir.

}

/firstChessProgramNames={"fmax" /fd="Fairy-Max" /firstXBook

fruit_21 /fd="Fruit" -fUCI

"polyglot _PG/fruit.ini"

"MaxQi 22" /fd="Fairy-Max" /variant=xiangqi

}

/secondChessProgramNames={"fmax" /sd="Fairy-Max" /secondXBook

fruit_21 /sd="Fruit" -sUCI

"polyglot _PG/fruit.ini"

"MaxQi 22" /sd="Fairy-Max" /variant=xiangqi

}

Burada } parentezine dokunulmamalı, her karaktere, büyük küçük harf dikkat edilmelidir.

Satırlar incelenecek olursa satranç motorunun ismi ve bulunduğu klasörün adresinin yazıldığı görülür. Motor eklemek için de aynı şeyleri yapmak gerekir. Bunun için eklemek istediğiniz isimle aynı olan bir klasörü winboardın kurulu olduğu klasörde oluşturmak, içine satranç motorunu koymak gereklidir.

Başlat tüm programlar winboard altında winboard files basılarak winboard klasörüne gidilebilir. Denemedim ama klasör başka bir yerde de açılsa çalışacağını tahmin ediyorum.

Örnek olarak crafty-23.4-win32.exe motorunu ekleyelim.

Bu amaçla winboard klasörüne Crafty adlı bir klasör oluşturup motoru içine yerleştirelim.

FirstChess ibaresi programda ilk kullanılacak motoru, secondChess ise gerek duyulduğunda açılacak ikinci motoru ifade ediyor. motoru iki konuma da eklemek şart değil ama isteğe bağlı olarak yapılabilir.

"crafty-23.4-win32.exe" /fd="C:\WinBoard\Crafty"

Satırını yukarıdaki firstChess ile başlayan  kısımda herhangi bir satıra ekleyip dosyayı kaydettiğinizde motor eklenmiş olacaktır. Eğer ikinci motor olarak da kullanmak isteniyorsa secondChess kısmına da sadece fd yerine sd yazarak aşağıdaki satırı eklemek gerekir.

"crafty-23.4-win32.exe" /sd="C:\WinBoard\Crafty"

Bu durumda winboard açıldığında fairy-max motoru çalışacaktır. Winboard başlangıç diyaloğunda tablarla satranç motorunu belirleme alanına gelinirse crafty eklenmiş olarak görünecektir ve istenirse entere basılarak winboardın bu motorla çalışması sağlanabilir. Winboardın istediğiniz motorla açılmasını sağlamak için yukarıdaki satırlarda fairy-max yerine istediğiniz motoru koymalısınız. crafty motorunu ilk seçenek fruit motorunu 2. Seçenek yapmak için ki bunlar analizi desteklerken fairy-max desteklemiyor satırlar şu şekilde olmalıdır.

}

/firstChessProgramNames={"crafty-23.4-win32.exe" /fd="C:\WinBoard\Crafty"

fruit_21 /fd="Fruit" -fUCI

"fmax" /fd="Fairy-Max" /firstXBook

"polyglot _PG/fruit.ini"

"MaxQi 22" /fd="Fairy-Max" /variant=xiangqi

}

/secondChessProgramNames={"crafty-23.4-win32.exe" /sd="C:\WinBoard\Crafty"

fruit_21 /sd="Fruit" -sUCI

"fmax" /sd="Fairy-Max" /secondXBook

"polyglot _PG/fruit.ini"

"MaxQi 22" /sd="Fairy-Max" /variant=xiangqi

}

UCI motorlarını eklerken ayrıca bir ibare daha eklenmelidir ki fruit bu türdendir.

Bu satırların hemen üzerinde de satranç sunucuları ile ilgili satırlar yer almaktadır.

 

 6. Winboard toplu kısa yol tuşları listesi

Winboard 4.5 kısayol listesi

aralık tuşu hamleyi yapmak için taşı seçmeye ve taşın gideceği yeri işaretlemeye yarar

Alt + b siyah taşları söyletir

Alt + w beyaz taşları söyletir

Alt + p bütün konumu söyletir

Alt + f bulunulan dikeyi söyletir

Alt + r bulunulan yatayı söyletir

Alt + l bulunulan karenin aşağı çaprazlarını söyletir

Alt + u bulunulan karenin üst çaprazlarını söyletir

Alt + m son hamleyi söyletir

Alt + n atın gidebileceği kareleri söyletir

Alt + a bulunulan karedeki taşın alabileceği taşları söyletir

Alt + d bulunulan karedeki taşı tehdit edenleri ve savunanları söyletir. eğer sıra diğer taraftaysa tehdit edenleri ve savunaları ters söyler

Alt + s bulunduğunuz kareyi, varsa taşı, karenin rengini ve alt+d işlevini yani tehdit eden ve savunan taşları söyletir

Alt + t saati söyletir ve jawsın geri sayımını önler

Alt + x kimin sırası olduğunu söyletir

Alt + sayfa aşağı yüklü dosyadaki bir sonraki oyunu yükler

Alt + sayfa yukarı yüklü dosyadaki bir önceki oyunu yükler

Alt + sol ok, oyunu bir hamle geri götürür

Alt + sağ ok, oyunu bir hamle ileri götürür

Alt + baş, oyunun başına götürür

Alt + son, oyunun sonuna götürür

 

Alt + üst karakter + o motor veri penceresini açar

Alt + üst karakter + t zaman denetimini açar

Alt + üst karakter + g yüklenmiş dosyadaki oyunların listesini açar, çıkmak için çıkışa basılır

Alt + üst karakter + s kaydetme seçeneklerini açar

Alt + üst karakter + b tahta seçeneklerini açar

Alt + üst karakter + j karar seçeneklerini açar

Alt + üst karakter + l yükleme seçeneklerini açar

Alt + üst karakter + u motor seçeneklerini açar

Alt + üst karakter + h hamle geçmişini yeni bir pencerede açar

Alt + üst karakter + sayfa aşağı, yüklenmiş olan FEN dosyasındaki bir sonraki konumu yükler

Alt + üst karakter + sayfa yukarı, yüklenmiş olan FEN dosyasındaki bir önceki konumu yükler

Alt + üst karakter + e değerlendirme grafiği görenler içindir

Alt + üst karakter + v diğer satranç çeşitlerini açar

 

Control + a analizi başlatır ve yeni bir pencerede gösterir

Control + b bilgisayarın siyahı oynamasını sağlar

Control + w bilgisayarın beyazı oynamasını sağlar

Control + c oyunu panoya kopyalar

Control + e oyun girmeyi yani hamleleri her iki taraf için de girebilmeyi sağlar. analiz yapılıyorsa analizi bitirir.

Control + f dosya analizi

Control + m bilgisayarın hamlesini hemen yapmasını sağlar

Control + n yeni oyunu başlatır

Control + o dosya açma

Control + r konum girilirken tahtayı temizleme ve taşlrı yerleştirme için kullanılır. internetten maç sırasında birkaç komut yazma seçeneğini getirir

Control + s dosya kaydetme

Control + t bilgisayar iki tarafı da oynayarak maç yapar

Control + v panodaki oyunu yapıştırır

Control + x hamle geri almak istenirse, bilgisayar hamlesini yaptıktan sonra hamleler alt+sol ok ile geri alındıktan sonra silebilmek için kullanılır. internette oyun sırasında rakibe hamle geri alma isteği gönderir

 

Control + Alt + taşların ingilizce baş harfleri, siyah taşların nerede olduğunu söyletir; harfe iki kere basıldığında beyaz taşları söyletir

 

Control + üst karakter + c konumu panoya FEN biçiminde kopyalar

Control + üst karakter + e konum girmeyi açar

Control + üst karakter + f bilgisayarla oynarken otomatik bayrak düşmeyi açıp kapatır

Control + üst karakter + h bilgisayarın düşündüğü hamlelerin gizlenmesini açıp kapatır

Control + üst karakter + i hamle geçmişinde bilgisayarın değerlendirmelerini göstermeyi açıp kapatır

Control + üst karakter + l hamlenin kuraldışı olup olmadığını denetlemeyi açıp kapatır

Control + üst karakter + o konum yükleme diyaloğunu açar

Control + üst karakter + p bilgisayarın sürekli düşünmesini açıp kapatır

Control + üst karakter + q terfi için daima vezir seçeneğini açıp kapatır

Control + üst karakter + s konumu FEN biçiminde kaydeder

Control + üst karakter + v konumu panodan kaydeder

Control + üst karakter + x ekstra bilgileri kaydetmeyi açıp kapatır

 

 

F1 yardım dosyasını açar

F2 tahtayı döndürür

F3 internetten oynarken kabul işlevini görür

F4 internetten oynarken red işlevini görür

F5 internetten oynarken rakibin zamanı bitmişse bayrağını düşürür

F6 internetten oynarken beraberlik teklifi yapmayı sağlar

F7 internetten oynarken rakibe maç ertelemeyi teklif etmek için kullanılır

F8 oyunu iptal eder, internetten oyun sırasında iptal teklifi için kullanılır

F9 terk için kullanılır

F10 internette oyun izlemeyi durdurur

F11 internette oyun incelemeyi durdurur

F12 rakibe yeni maç teklifinde bulunmak için kullanılır

 

  7. Programa oyun analiz ettirme:

 

merhaba,

winboardla analiz yapmak için yüklenilmiş bir oyun veya bilgisayara

karşı oynanan bir oyundayken ctrl+A basmalısınız. konum analizi

penceresi açılacaktır. analizin derinleşmesi için bir süre beklemeli

ve shift tab ile tahtaya geri dönüp analizi bitirmek için ctrl+e

basılmalı. tekrar tab basıp analiz penceresine dönülüp baştaki

birtakım verileri geçip hamlelere ulaşabilirsiniz. bu arada analizin

başında o anda sıra hangi tarafınsa onun duurmunu belirten puanlama

yazılıdır. örneğin +2,54 o anda hamle hangi taraftaysa 2.54 yaklaşşık

bir at kadar üstün olduğunu gösterir. isterseniz bu pencereyi escape

ile kapatabilirsiniz.

düşündüğünüz bir hamle veya dosya analizi için bu dosyanın 3 nolu maddesindeki menülerden "biçim" menü başlığına bakınız.

 

Not:

Bu makalenin hazırlanmasındaki yoğun emeğinden ötürü Dr. Ahmet Ergin'e teşekkürler.

Bilgi için kendisine aşağıdaki e-posta adresinden ulaşabilirsiniz:

ahmeterg@gmail.com