Görmeyenlerin Yapabileceği Sporlar

Bazı uyarlamalarla körler, futbol, atletizm, halter, güreş,okçuluk gibi bir çok dalda spor yapabilmektedirler.

Rehber atlet ile koşu

Yukarıdaki fotoğrafta,Koyu kumral,görme engelli bir erkek atlet,U şekline getirilmiş ince metal bir çubuğu,yanında ki sarışın,bayan rehber atlet ya da antrenörü ile tutarak koşarken görüntülenmiştir.

 

Okçuluk ve görme engelli sporcu

Yalnızca körlerin yapması için bulunmuş golbol(goal ball) gibi özel spor dalları da vardır. 1999 yılında kurulan Türkiye Körler Spor Federasyonunun faaliyet alanında 54 branş yer almaktadır. Görmeyenler bazı uyarlamalar yardımıyla birçok sporu yapabilir. Örneğin; içinde çıngırak bulunan zilli bir topla futbol oynayabilirler. Körler arasında oynanan futbol maçları, ilginç bir haber olarak zaman zaman televizyonlarımızın ekranlarına da yansımakta. Futbol, körler okullarında da çok yaygındır. Yüzme, halter, cimnastik, gülle ve cirit atma gibi sporların körlere uyarlanması ise çok kolaydır.

Serbest Stil yüzme müsabakasında görme engelli bir erkek yüzücü

    Körler, en yaygın sporlardan olan atletizmin özellikle koşu dalıyla da ilgilidirler. Hiç görme yetisi olmayan kimseler bile, önden giden bir rehber sporcunun sesli uyarıları doğrultusunda koşabiliyor. Ayrıca pistin üzerine gerilen iplere takılan ve belediye otobüslerindeki askıları andıran kayışları tutarak rehbere ihtiyaç duymadan koşan kör sporcular da var. Minder güreşi ve bilek güreşi de görmeyenlerin yapabileceği spor dalları arasında. Dağcılığı da unutmayalım. Önden giden ve üzerinde çan taşıyan bir rehber eşliğinde, ondan gelen sesleri izleyen görme engelli dağcı, tırmanışını gerçekleştiriyor. Necdet Turhan adlı görme engelli sporcumuz, bu konuda örnek çalışmalar yapıyor. Dağcılık dışında maraton koşusuyla da uğraşıyor. Satranç da görmeyenlerin görenlerle birlikte hemen hemen eşit koşullarda yaptığı nadir spor dallarından biri. Uluslararası alanda, görme engellilerin yarıştığı bir çok müsabaka düzenleniyor. Körlerin uğraştığı spor dalları için de bazı standartlar belirlenmiş. Bu amaçla görmeyenler, görme yetisindeki kayıp oranına göre 3 gruba ayrılıyor. Hiç görmeyenler B1, kısmî görme yetisi olanlar B2 ve bunun üzerinde bir derecede görüp de yasal körlük sınırı içinde kalanlar B3 kategorisinde yer alıyor. Yarışmalar bu üç gruptaki sporcuların kendi aralarında ayrı ayrı yapılarak eşitlik sağlanmakta.

Tandem Bisiklet ve kör sporcu

Alıntı

"Karanlığın Rengi Beyaz" adlı kitaptan

Yazarlar: Kerim ve Selim Altınok