Kabartma Satranç Kitabımız

KabartmaSatrancKitabiOnVeArkaKapaklarTsf2019.jpg
Kabartma Satranç KitabımızAnkara Beşevler Körler okulu’nu ziyarete gitmiştik. Öğrencilerle söyleşirken bizimle satranç oynamak isteyen küçükleri de kırmamak için satranç takımımızı masanın üzerine kurmuştuk. Çocukların bir çoğu milli satranççı olduğumuzu bildikleri için bizle oynamak istiyorlardı. O yıl ben Türkiye birincisi olmuştum, şampiyondan puan alırmıyız acaba diye hepsi heyecanla bekliyorlardı. Biri karşıma oturdu, hamle yapmaya başladık, oyun gücü yetersizdi, daha kötüsü satranç notasyonundan haberi yoktu. Kendi hamlesini yaptığında elimi tutuyor ve taşına değdirip “Böyle oynadım Selim ağabey” diyordu. Okulun en iyisiydi üstelik. Ona sordum: “Notasyon bilmiyor musun? Bir turnuvaya katılsan rakibine hamleni nasıl anons edeceksin?” Bilmiyordu gerçekten. Bu koşullar altında satrancını geliştirmesi mümkün değildi. Çünkü satranç kitaplarını okuyup analizleri izleyebilmek için notasyon bilmesi gerekliydi.

İşte o an kafamızda özellikle körler okullarında okuyan küçük öğrenciler için temel bir satranç kitabı yazma fikri belirdi. Bu kitap kabartma harflerle basılmalıydı. Öğrencilere, satrancın temel kurallarını, nasıl oynanacağını, hamlelerin ne şekilde yazılıp karşı tarafa bildirileceğini, uluslar arası turnuvalarda dilini hiç bilmediğiniz kimselerle maç yaparken kullanmanız zorunlu olan özel satranç notasyonunu öğretmeliydi. Öğretirken eğlendirmeliydi de, dolayısıyle çocukların ilgisini çekebilecek hoş ve akılda kalıcı örnekleri içermeliydi.

Yaklaşık birbuçuk yıl üzerinde çalıştıktan sonra “SATRANÇ ÖĞRENİYORUM” adlı kitabımız hazırdı.

İşin ikinci kısmı kitabı basmak üzere bir sponsor bulmaktı. Bu belki de kitabı yazmaktan daha zor bir işti aslında. Kabartma kitap basmanın maliyeti normal kitabın otuz ya da kırk katıdır.

Sonuçta Ulus Rotary Kulübü başkanı Necdet Almaç ve eşi Mine Almaç projemize destek verdiler. Onlar bizim çok kıymetli dostlarımız, kendilerine görme engelliler camiası adına teşekkür ederiz.

Kitabımız 2004 yılında basıldı ve ilkin “Türkan Sabancı Körler Okulu”’nda düzenlenen bir törenle öğrencilere armağan edildi. Bunu diğer okullar ve görme engelliler spor kulüpleri izledi.

2017 yılında Türkiye Satranç
Federasyonu, kitabımızın yeni baskısı için bizden istekte bulundu. "Körler için
satranç eğitimi" adlı kitabımızı gözden geçirerek güncelledik. TSF'nin
desteğiyle kitap yeniden basıldı ve proje çerçevesinde Türkiye'deki bütün körler
okullarına dağıtıldı. 2019 yılında TSF tekrar baskı izni talep etti. Umarızki
kitabımız bu baskılarla daha çok görme engelli çocuğa ulaşır.

Türkan Sabancı Körler okulu Kabartma Satranç Kitabı hediye etme töreni Türkan Sabancı Körler Okulu'nda Kabartma Satranç Kitabımızın hediye etme töreni