Bir Duayen Av. GÜLTEKİN YAZGAN

 

BİR DUAYEN AV.GÜLTEKİN YAZGAN

 

Av.Gültekin Yazgan

Bir öncü, bir duayen, avukat,öğretmen Gültekin Yazgan

Gültekin Yazgan Türkiye’de görme engelliler câmiasının duayenlerindendir. Uzun yıllar avukatlık ve öğretmenlik mesleklerini icra etmiş, Altı Nokta Körler Derneği'nin kurucuları arasında yer almış, Ticaret Liseleri ve başka eğitim kurumları için bir çok ders kitabı yazmıştır.

 Bu arada kaleme aldığı “Kör Uçuş” adlı kitabında kendi yaşamını anlatmış. Hayat arkadaşı, eşi Tülay Yazgan’la birlikte her ikisi de profesör olan (Yankı ve Çağrı Yazgan) değerli evlâtlar yetiştirmiştir.

73 gibi oldukça ileri sayılabilecek bir yaşta bilgisayarla tanışan Gültekin Yazgan çalışmalarında bilgisayardan yararlanmaya başlamış.

Son yıllarda da hayali olan TÜRGÖK Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’ni kurarak bir ilke imza atmış ve ülkemizde devletten sonra sivil toplum örgütü formatında, tek işi bu olan ilk kapsamlı sesli kitaplığı vücuda getirmiş değerli bir öncüdür,öğretmendir. Şimdi yaşam öyküsüne göz atalım;

   Gültekin Yazgan,1939 yılının Nisan ayında,ilkokula giden bir öğrenciyken,rahatsızlanarak Cerrahpaşa Hastanesine gidiyor ve görme duyusunu kaybetmiş olarak çıkıyor.İlk,orta ve liseyi dışarıdan bitiriyor.Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oluyor.Avukat ve öğretmen olarak 28 yıl çalışıyor.

  On bir yaşında görme engelli olan Gültekin Yazgan’ın, henüz çocuk yaşlardayken görme engelliler için hazırlanmış özel kitapların azlığı içini acıtmış. Ama yılmamış; İngiliz Konsolosluğu aracılığıyla İngiltere’de 1894 ten bu yana hizmet veren bir görme engelliler kütüphanesine ulaşmış ve oradaki kitaplardan yararlanmış. Bu kütüphane 55 yıldır hâlâ her ay kitap yolluyor Gültekin Bey’e.  “1943 de savaş zamanında, İngiltere’ye ateş yağdığı günlerde bile bana 1 çuval kitap hediye ettiler” diyor Gültekin Yazgan.

Bizim ülkemizde görme engelli insanlar için kütüphane kurma hayalini ise sonunda gerçekleştirebilmiş. İzmir’de kurulan  Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın Türkiye’de eşi benzeri yok. Sadece bazı derneklerde, birkaç devlet ve belediye kütüphanesinde görme engelliler için açılmış kitaplık bölümleri bulunuyor.

TÜRGÖK Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı