Karpov'u Nasıl Elimden Kaçırdım

Kasparov’dan önceki Dünya Şampiyonu Anatoly Karpov 1997 yılında ülkemize geldi. Bahçeşehir Kolejinde 22 kişiye karşı simultane verdi. Oynayanlar arasında ben de vardım ve Karpov’a karşı kazancı kaçırdım. Bunu anlatmadan ve partinin hamlelerine geçmeden yarışmaya katılmamızın hikayesine kısaca göz atalım.

 

Karpov’un Türkiye’ye gelişinden altı ay önce ikiz kardeşim Selim Altınok’la birlikte Bahçeşehir FM radyosuna konuk olmuştuk. Program sırasında satranca olan ilgimizden de söz ettik. Yayın bitip de stüdyodan çıktığımızda dışarıda bir dinleyici konuğun bizi beklediğini söylediler. Gelen Bahçeşehir Koleji Satranç Öğretmeni Yaşar Kerimof’tu. Programı tesadüfen dinlemiş, satrançtan bahsettiğimizi duyunca tanışmak amacıyla radyoya gelmişti. Yaşar Bey, Karpov’u okulda bir gösteri maçı yapmaya davet edeceğini söyleyip bu yarışmaya bizim de katılmamızı önerdi. Memnuniyetle kabul ettik. Aradan aylar geçti ve bir gün Yaşar Kerimof telefon ederek Karpov’un gelme tarihinin belli olduğunu söyledi ve bizi o gün müsabakaya çağırdı.

5 Ocak 1997 günü salondaydık. Eski Dünya Şampiyonu 22 masaya karşı simultane oynuyordu ve katılan oyuncular ülkemizin güçlü satranççılarıydı. Orada olmak keyifli ve onurluydu. Beyazlarla vezir piyonu açılışı yapan Karpov’a Şah Hint savunmasıyla karşılık verdim. Parti normal seyrinde devam etti. 22 inci hamlede üstad “d1” deki kalesini “d6”ya oynadı ve yan masaya geçti. Bu kalelerini çiftlemeye yönelik olağan bir hamleydi ama konumda bir gariplik vardı. Vezirime karşı bu kaleyi sadece bir piyon koruyordu, arkada üstâdın filiyle atı “c4” ve “a4” karelerinde duruyordu ve bu hemen bir şeyler ilham ediyordu. Durumu biraz inceledikten sonra Karpov’a çatal atabileceğim piyon hamlesini gördüm (Piyon b5). Gerçi bu piyonumu geçerken alabiliyordu ama o zaman da kalesi boşta kalıyordu. Yani bir alet kazanacaktım. Bunun bir tuzak olabileceğini düşündüm ve konumu incelemeye devam ettim. Taş kazanabilecek bu hamlenin yanı sıra aletlerimin pozisyonunu sağlamlaştırabilecek normal bir kale çiftleme hamlesi hazırlamıştım. Karpov’un gelmesine üç masa kalmıştı ve acîlen hamlemi yapmam gerekiyordu. Heyecanlı ve telaşlıydım, Dünya Şampiyonu karşıma gelip dikildiğinde, elimden taş kazanacak hamle değil de durumumu sağlamlaştıracak o sakin hamle çıktı. Karpov da hemen “h1” kalesini “d1”e oynayarak basit bir kale dublasyonuyla doğan bu şansımı ortadan kaldırdı. Oyun sürdü ve yavaş yavaş Karpov üstünlüğü ele geçirip partiyi kazandı. Sonra diğer oyuncular ve izleyicilerle baktık, eve gidince bilgisayarla da inceledik, o kritik konumda hiçbir risk yoktu bir alet kazanıyordum. Büyük usta simultane oyun sırasında hata yapıp böyle bir fırsatı bana vermiş, ama ben heyecan yüzünden sağlıklı düşünemeyerek bu şansı elimden kaçırmıştım. Epeyce üzüldüm tabii ama sağlık olsun. Karpov’la oynamış olmak, veri tabanıma böyle bir partiyi ilave etmek de çok güzeldi.
Yan masada oynayan Selim, Karpov’dan bir beraberlik almayı başardı.

Şimdi Karpov’la oyunumuzun hamlelerine bakalım.

Aşağıdaki linklere tıklıyarak oyunları izliyebilirsiniz.

Karpov – Kerim Altınok oyununu pgn formatında indirmek için tıklayın.

Anatoly Karpov - Kerim Altınok oyununu izlemek için  tıklayın